Partia Kalinderu Busteni

partia kalinderu busteni

Partia Kalinderu Busteni, denumita dupa Ioan Kalinderu care a fost administrator al Domeniilor Coroanei Regale in timpul domniei regelui Carol I. Aceasta partieĀ  este una dintre cele mai cautate de pe Valea Prahovei.

Cu o lungime de aproximativ 1500 m, partia este situata subĀ Crucea Caraiman, intre Abruptul Prahovean si punctul de intrare in Busteni al paraului Valea Alba. A fost omologata de Federatia Internationala de Ski astfel ca poate gazdui si competitii pentru schiori profesionisti.

Avand ca avantaj faptul ca este proprietate a Primariei Busteni, Partia Kalinderu beneficiaza de dotari de ultima generatie. Printre aceste dotari se numara tunuri de zapada, masini pentru babatorirea zapezii, 21 de hidranti si bineinteles Telegondola de ultima generatie.

Altitudinea de plecare este de 1400 m, traseul avand dificultate medie. Cei dornici sa incalte skiurile pentru prima data pe partia Kalinderu trebuie sa fie foarte atenti si sa nu se aventureze prea mult.

Pana de curand, cei ce prefera saniusul erau nevoiti sa urce cu Telecabina pana in varful partiei. Acolo este amenajat un loc doar pentru ei, paralel cu partia pentru skiori.

Asta era destul de incomod pentru unii turisti din doua motive:

  • primul ar fi ca e destul de incomod sa urci cu telecabina doar pentru a te da cu sania;
  • al doilea motiv este faptul ca era nevoie sa platesti urcarea cu telecabina; daca vrei sa admiri peisajul superb de sus e OK, altfel nu e prea rentabil.

Din fericire problemele s-au rezolvat. Acum exista amenjata o partie pentru sanius la poalele partiei Kalinderu.

Tot la poalele Partiei Kalinderu s-a construit si un fun parc. Acesta e perfect pentru cei ce vor sa faca miscare la Busteni dar nu sunt pasionati de Ski

//]]>