Babele si Sfinxul

sfinx busteni

Babele si Sfinxul sunt cele mai cunoscute formatiuni stancoase din partea centaral-nordica a Muntilor Bucegi din Carpatii Meridionali. Aceste monumente ale naturii se afla la o altitudine de 2206, respectiv 2216 metri.

Desi dau impresia ca sunt niste opere ale celebrului Brancusi, Babele si Sfinxul sunt de fapt rezultatul proceselor de inghet si dezghet care cu ajutorul ploilor si vantului au reusit ceea ce doar cei mai iscusiti sculptori ar putea realiza. Bineinteles ca sunt si alte teorii cu privire la formarea lor, insa aceasta e cea mai plauzibila.

Cele doua formatiuni stancoase se afla foarte aproape una de cealalta, insa Sfinxul este preferatul turistilor care sunt fermecati de “capul de om” din varful muntilor Bucegi. Dezavantajul Babelor este si acela ca sunt imprejmuite de un gard care le fura din frumusete si le da un aspect de monument in paragina.

Ca turist, ar trebui sa stii ca e interzisa escaladarea Sfinxului, chiar daca e foarte tentant sa faci o poza catarat pe acest impozant monument. Prostul obicei al turistilor atat romani cat si straini poate duce in timp la deteriorarea monumentului, asa ca inainte de a va gandi sa aveti cea mai artistica poza in portofoliu, ar trebui sa va ganditi la urmatoarele generatii de turisti care s-ar putea sa admire doar niste ruine peste cateva sute de ani.

Babele si Sfinxul: Cum ajung?

  • prima varianta necesita o anumita pregatire fizica si multa vointa pentru a parcurge traseul montan care are ca punct de plecare orasul Busteni , cu trecere prin Valea Jepilor, dar efortul va este rasplatit la final, dupa ce ajungeti la Cabana Babele, in spatele careia se afla Babele si Sfinxul.
  • a doua varianta este cu telecabina Busteni-Babelecare are ca punct de plecare tot orasul Busteni, dar care va duce in doar 15 minute la Cabana Babele; aceasta variant este una destul de costisitoare, insa daca va preseaza timpul sau va permite buzunarul, merita efortul.

In cazul in care doriti sa ramaneti peste noapte, Cabana Babele va ofera in jur de 100 locuri de cazare, in camera cu 2 sau mai multe paturi la preturi acceptabile.

Asadar, daca sunteti in trecere prin zona, sau sunteti cazati in Busteni, nu ratati ocazia de a vizita aceste doua marete monumente ale naturii care cu siguranta va vor fermeca.

//]]>