Crucea Eroilor Neamului (Caraiman)

crucea caraiman busteni eroilor

Crucea Caraiman, cunoscuta si sub numele de Monumentul Eroilor este cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un varf montan. Acest monument din masivul Bucegi se afla la altitudinea de 2291 m. Are o inaltime de aproximativ 39.3 m, din care 8.35 m reprezinta soclul. Deschiderea bratului orizontal masoara aproximativ 15 m.

Crucea de pe Caraiman a fost realizata in perioada 1916-1928, la cererea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria. Asa cum e scris si pe placa comemorativa aflata pe partea Nordica a soclului, monumental a fost ridicat in memoria eroilor prahoveni cazuti in timpul Primului Razboi Mondia. Monumentul Eroilor a fost inaugurat la data de 14 Septembrie 1928, de sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci.
Pentru a ajunge la Crucea Caraiman exista 2 variante.
1) Se poate lua telecabina pana la Babele, iar de acolo, dupa un traseu nu foarte dificil, de aproximativ 40-60 minute veti ajunge la Monumentul Eroilor.
2) Pasionatii de drumetii pot urma traseul ce are ca punct de pornire Orasul Busteni -> Valea Jepilor -> Cabana Caraiman -> Crucea Eroilor.
Odata ajunsi la Cruce, veti putea admira o larga panorama a Vaii Prahovei. Intreg orasul Busteni poate fi vazut de sus, iar in departare se poate vedea Sinaia, Predealul sau Muntii Ciucas. Monumentul Eroilor este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Masivul Bucegi alaturi de Babe si Sfinx.
Monumentul este dotat cu 120 de becuri distribuite pe corpul central sip e brate. Daca initial crucea era luminata doar in noaptea de Sfanta Maria Mare si in noaptea Inaltarii Domnului ( zi in care se serbeaza si ziua Eroilor), acum monumental este luminat in fiecare noapte.
Daca nu aveti timp, sau timpul nu va permite sa urcati pana langa cruce, aceasta poate fi admirata si de la poalele muntilor, chiar din curtea sau chiar din cateva camera ale Vilei Radu.

//]]>