Monumentul Ultima grenada Busteni

monumentul caporalului musat

Monumentul Ultima Grenada din Busteni reprezinta un omagiu adus caporalului Constantin Musat. Acesta s-a nascut la data de 10 Septembrie 1890 in Domnesti, Judetul Ilfov.

In momentul in care a izbucnit Primul Razboi Mondial, caporalul Musat facea parte din Regimentul 2 Graniceri. Ceea ce il deosebeste de alti bravi soldati romani este darzenia cu care a continuat sa-si apere tara, ranit fiind.
Bratul drept i-a fost amputat in urma bataliilor date la Rapa Rosie. Orice alt soldat ar fi renuntat la lupta, insa nu si Constantin Musat. El a insistat sa continue lupta ca granicer, castigand respectul si admiratia camarazilor sai. Din nefericire, aventura caporalului s-a sfarsit la Oituz pe 14 August 1917.
Indarjirea cu care a continuat sa lupte pentru tara sa, desi fusese ranit in lupta nu a ramas fara ecou. In locul unde caporalul si-a pierdut viata, colegii sai au ridicat o cruce in memoria acestuia. Cativa ani mai tarziu, crucea a fost mutata pe dealul Magura, langa Monumentul Eroilor bataliei de la Oituz.

 

In memoria lui Constantin Musat, sculptorul Ion Dimitriu-Barlad a realizat 3 statui care sa-l infatiseze pe neinfricatul caporal. Pe langa Monumentu Ultima Grenada din Busteni, puteti admira alte 2 statui reprezentandu-l pe Constantin Musat la Barlad si Braila.

Statuia din Busteni este amplasata in fata Garii si poate fi admirata chiar daca esti in trecere prin oras, pe DN 1. Inaugurarea a avut loc la data de 9 Septembrie 1928. Regina Maria a fost prezenta la eveniment, in semn de respect pentru ceea ce a reprezentat si va continua sa reprezinte caporalul Musat.

Astazi acest monument este rareori un motiv de popas sau fotografii pentru turisti cazati la Busteni. Cu siguranta daca multi dintre noi ar intelege insemnatatea acestui monument, lucrurile ar sta altfel. Asa ca iti sugeram, in cazul in care iti petreci vacanta la Busteni, sau esti in trecere, sa adaugi Monumentul Ultima Grenada pe lista obiectivelor turistice de vizitat, pentru ca merita.

.

//]]>