Biserica Domneasca Busteni

biserica domneasca busteni

Biserica Domneasca din Busteni este un important obiectiv turistic pentru turistii crestini ortodocsi dar nu numai. Aceasta biserica construita de Regela Carol I si Regina Elisabeta este situata vis-a-vis de Gara Busteni, la aproximativ 5 minute distanta deĀ Vila Radu.

In capatul unei curti frumos amenajate, aceasta biserica este locul de rugaciune pentru turisti care ajung la Busteni din toate colturile tarii. Desi Biserica Domneasta este destul de incapatoare, in noaptea de Inviere pana si curtea acesteia este plina pana la refuz.
Asadar este pacat sa nu treceti macar o data pragul aceastui lacas de cult, mai ales daca alegeti sa va petreceti sejurul la munte in Busteni.

Construita in forma unei cruci de catre Piero Dreossi, Biserica Domneasca Busteni a fost sfintita la data de 8 septembrie 1889 purtand hramul Nasterii Maicii Domnului. La inaugurare au participat atat Regele Carol I cat si Principele Ferdinand .

Catapeteasma din lemn a lacasului de cult din Busteni a fost considerata la vremea respectiva cea mai frumoasa din tara. Icoanele celor 12 Sfinti, opere ale pictorului Gh. Tatarescu reprezinta semne distinctive ale acestei biserici.

 

Cornisele si calota boltei din naos sunt realizate din vitralii, iar tablourile din pronaos reprezinta ctitorii acestei biserici: Regele Carol I si Regina Elisabeta.

Pe langa arhitectura deosebita si picturile realizate cu mare maiestrie, in Biserica Domneasca din Busteni puteti admira si mobilierul din lemn masiv.
Agnes Exner a fost pictorul care a realizat pentru prima data toate desenele care se regasesc in aceasta biserica. Odata cu trecerea timpului picturile s-au deteriorat, fiind nevoie de telentul pictorului roman Gheorghe Belizarie, in anul 1934, pentru a repicta in ulei intreaga biserica.

//]]>